Tilbake til nyheter
Til toppen

Næringsminister Iselin Nybø besøkte Svea og Gruve 7

Denne uken har Iselin Nybø besøkt Svalbard, og på programmet stod en hel dag hos Store Norske. Ministeren besøkte Svea og ble imponert over miljøprosjektet, og hun rakk også en tur innom Gruve 7.

Etter nesten 100 års kullproduksjon tilbakeføres gruvesamfunnet i Svea til naturen. I 2017 ble det besluttet å avvikle gruvedriften, og arbeidet med å rydde Svea og Lunckefjell er et av de mest ambisiøse miljøprosjektene i Norge. Det er også den endelige avslutningen av en viktig del av norsk industrihistorie på Svalbard.

Næringsministeren ble intervjuet av Svalbardposten under besøket, og hun kommenterte at det er enorme dimensjoner over prosjektet.

– Dette er kanskje Norges største miljørydningsprosjekt akkurat nå. Det er ganske imponerende og jeg er glad for å kunne være her og faktisk se hva det handler om, sier Nybø til Svalbardposten.

I Svea fjerner Store Norske bygg og infrastruktur, deriblant veier, tankanlegg, kraftstasjon og en flyplass. Her kan du lese mer om Miljøprosjekt Svea og Lunckefjell.

I tillegg til å besøke Svea, rakk næringsministeren også å besøke Gruve 7 og høre mer om den nylige vanninntrengingen, samt å diskutere selskapets strategi med styreleder Anette Malm Justad og administrerende direktør Jan Morten Ertsaas.

– Vi hadde en givende dag sammen med næringsminister Iselin Nybø, og vi satte pris på å få vise henne det spennende miljøprosjektet som vi er stolte av å gjennomføre som planlagt og til en lavere kostnad enn først antatt. Vi fikk også muligheten til å fortelle om alle de andre virksomhetene i Store Norske og snakke om våre planer fremover, sier Jan Morten Ertsaas, administrerende direktør i Store Norske.

Like før sommeren ble det også klart at oppryddingen av Svea-gruvene reduseres med 300 millioner kr. Om dette uttalte ministeren:

– Det har vært veldig interessant å høre om veien videre. Det er også hyggelig at prosjektet blir mindre kostnadskrevende enn man først hadde anslått. Det er ikke hver dag en statsråd får høre, sier Iselin Nybø til Svalbardposten.

Fotobeskrivelse av foto øverst: Næringsminister Iselin Nybø sammen med administrerende direktør Jan Morten Ertsaas. Foto tatt av Audun Bårdseth i Svalbardposten.