Tilbake til nyheter
Til toppen

Vi må jobbe i partnerskap om nye løsninger

Sammen med næringsminister Jan Christian Vestre deltok Store Norske på en debatt under Arendalsuka, hvor overgangen til fornybar energi i Longyearbyen ble diskutert.

- Vi må jobbe i partnerskap for å utvikle nye energiløsninger på Svalbard. Vi eier Store Norske, og det eierskapet er vi villige til å bruke. Dere vet hvor jeg er, og jeg er åpen for løsninger. Men det haster, for vi er helt tydelige på at vi skal nå våre mål om et nullutslippssamfunn på Svalbard, sier Vestre fra talerstolen.

Stiftelsen Skift hadde samlet en rekke toppledere for å diskutere Svalbards omstilling til fornybar energi. Heidi Theresa Ose, daglig leder i Store Norske Energi, deltok i panelet sammen med Sigrun Gjerløw Aasland, daglig leder i ZERO, Siri Kalvig, administrerende direktør i Nysnø Klimainvesteringer, Arild Olsen, lokalstyreleder, og næringsminister Vestre. Ose var i sitt innlegg klar på at Store Norske har en naturlig rolle i energiløsningene som utvikles på Svalbard.

- Vi har vært på Svalbard i over 100 år, og store deler av kompetansen og erfaringen vi har opparbeidet oss kan brukes direkte i energiomstillingen. De siste årene har vi bygget oss betydelig opp innen fornybar energi. Vi er blant annet godt i gang med energiomstillingen på Isfjord Radio, der vi i fjor etablerte et hybridanlegg som har redusert dieselforbruket betydelig. I år har vi bygget verdens nordligste solpark, som gjør at vi neste år vil ha en reduksjon i Co2-utslippene på over 70 %, sier Heidi Theresa Ose, daglig leder i Store Norske Energi.

Fra venstre: Heidi Theresa Ose, daglig leder i Store Norske Energi og næringsminister Jan Christian Vestre
Fra venstre: Heidi Theresa Ose, daglig leder i Store Norske Energi og næringsminister Jan Christian Vestre

Næringsminister Vestre er tydelig på at all utvikling av miljøteknologi på Svalbard bør ha internasjonale ambisjoner.

Skal vi virkelig ha global påvirkning, så må vi tenke på eksport av miljøteknologi fra dag én. Det er et stort potensial for å spre vår miljøteknologi til 1500 off-grid-samfunn over hele Arktis. Alle disse samfunnene skal jo over på fornybar energi og her kan Norge spille en avgjørende rolle, sier Vestre.

Arendalsuka arrangeres 14.-18. august hvor det er estimert at over 150 000 mennesker er til stede på de over 2000 arrangementene som gjennomføres under uken.