Tilbake til nyheter
Til toppen

Huset pusses opp og blir som før

«Som nytt» er ikke målet når Store Norskes eiendomsvirksomhet pusser opp fasaden på det legendariske Huset. Målet er å gjenskape bygningens opprinnelige utseende fra da det ble bygd i 1951.

Dette bygget er velkjent i Longyearbyen og har i over 70 år vært et sentralt samlingssted for byens befolkning. Det ble tegnet av arkitekt Jacob Hansen, samme mann som står bak Colosseum Kino, og ble reist på nøytral grunn for at både gruvearbeidere og funksjonærer skulle kunne bruke det. Bygningen ble oppført som et forsamlingshus i 1951, og fikk umiddelbart navnet sitt fra befolkningen. Det har vært servering her helt siden alkohol første gang ble tillatt servert.

-Huset er en viktig institusjon for oss her på Svalbard, og det har gjennom årene blitt brukt som skole, sykehus, idrettshall og forsamlingshus. Det er viktig for oss å bevare tradisjonene og historien når vi vedlikeholder bygget, forteller Sveinung Lystrup Thesen, eiendomssjef i Store Norske.

Huset i 1959
17. mai feiring ved Huset i 1959. Foto Store Norske

Det var Store Norske som opprinnelig oppførte bygningen, SSD/LL har eid den, før Spitsbergen Eiendom eide den en periode. Men Store Norske kjøpte den tilbake i 2021, og nå samarbeider de med Hurtigruten Svalbard, som driver Huset. Vi har sammen langsiktige planer for drift, vedlikehold og utvikling av bygget.

Store Norske vil bevare et mest mulig originalt fasadeutrykk. Bygningen har betongfasader med synlige konturer fra bordforskalingen. Bygget har gjennom årene blitt malt med forskjellige lag maling og noen av disse viser seg å være feil type maling med mye malingsflass til følge. Bygget har over flere år fått mange riss og sprekker blant annet som følge av at bygget er direkte fundamentert på permafrosten. Nå blir Huset malt i samme farge som det hadde da det sto ferdig i 1951.

-Vi har brukt mye tid på å finne tilbake til den originale fargen, og har blant annet samarbeidet med selskapet Vel Bevart, hvor malerikonservator Jon Brænne, landets fremste ekspert på malingsanalyser, har bidratt til å finne riktig farge, sier Thomas Neuhold, kontraktsingeniør i Store Norske.