Tilbake til nyheter
Til toppen

Store Norske kjøper det legendariske "Huset"

70 år etter at Store Norske bygde det tradisjonsrike forsamlingshuset «Huset» i Longyearbyen, kjøper de det nå tilbake. Hurtigruten Svalbard overtar driften fra Svalbard Adventures og inngår en langsiktig leieavtale for bygget.

Store Norskes endelige overtakelse betinges av at kjøpet får finansiering i revidert nasjonalbudsjett i juni. Store Norskes eier, staten ved Nærings- og fiskeridepartementet, vil foreslå dette for Stortinget.

Huset ble bygget som forsamlingshus i 1951, og har vært tilholdssted for de fleste av byens institusjoner, som skole, sykehus og postkontor. Huset ble tegnet av Jakob Hansen, som også var arkitekt for Colosseum kino i Oslo. Det lå nøytralt midt mellom de ulike samfunnsgruppene i Longyearbyen, gruvearbeiderne og funksjonærene.

– Huset er Longyearbyens mest legendariske bygg og har betydd mye for samfunnet her oppe gjennom tidene. Store Norske satser på eiendom, og det er svært morsomt at vi kan kjøpe tilbake et bygg vi selv bygde for 70 år siden. Vi tror det er positivt for lokalsamfunnet at Huset fortsatt eies og drives av lokale selskaper, sier Jan Morten Ertsaas, administrerende direktør i Store Norske.

Spitsbergen Eiendom AS har eid Huset siden 2010, og Svalbard Adventures har stått for driften. Nå kjøper Store Norske eiendommen, mens Hurtigruten Svalbard skal drifte Huset. Dette er den andre store avtalen mellom de to selskapene på kort tid. I juni 2021 overtok Store Norske eiendommene som Hurtigruten eide på Svalbard. Samtidig ble det inngått en 30 år lang leieavtale for bygningene som ble solgt.

– Dette har vært en prosess siden i sommer, og vi har valgt å selge for å frigjøre kapital for videre satsing og utvikling av selskapene våre. Vi fikk et tilbud fra Store Norske og Hurtigruten Svalbard sammen, som vi er fornøyde med. Det er en god totalpakke som sikrer de ansatte, og at et viktig bygg for Longyearbyen forblir på lokale hender og at historien videreføres, sier John-Einar Lockert, administrerende direktør i Svalbard Adventures.

I dag er Huset kjent for sin restaurant og bistro med nordiske smaker og innslag av råvarer fra Svalbard og Arktis.

– Vi ser frem til å overta driften av Huset, og vi skal bygge videre på det gode arbeidet Svalbard Adventures har gjort i 10 år. Dagens ansatte blir med videre, og vi skal sammen videreføre og utvikle det unike tilbudet på Huset. Vi har et evighetsperspektiv på dette, og vi har store ambisjoner om å videreføre det høye nivået på mat og drikke, sier Per Brochmann, administrerende direktør i Hurtigruten Svalbard.

Siden 1980-tallet er det bygget opp en vinkjeller på Huset som er blant Skandinavias største, med over 15 000 flasker. I avtalen overtar Hurtigruten Svalbard alt av inventar, inkludert vinkjelleren.

– Vi inngikk i vår et omfattende samarbeid med Hurtigruten Svalbard, og vi eier nå alle deres hoteller og næringsbygg i Longyearbyen. Nå går vi sammen om en ny, felles satsing om Huset. Det første vi skal gjøre, er å pusse opp kjøkkenet, slik at leietaker kan utvikle den unike matkulturen som allerede er i restauranten, sier Sveinung Lystrup Thesen, eiendomssjef i Store Norske.

Om Huset

Huset ble bygd som forsamlingshus av Store Norske Spitsbergen Kulkompani i 1951. Det har vært tilholdssted for de fleste av institusjonene i Longyearbyen, som skole, sykehus og postkontor. I dag har Huset en restaurant og bistro, møte- og konferanselokaler og en storsal med plass til 450 publikummere og bespisning av opptil 150 personer.

Om Store Norske

Store Norske ble etablert i 1916 og har vært en hjørnesteinsbedrift på Svalbard i over hundre år. Selskapet er statseid og underlagt Nærings- og fiskeridepartementet. Store Norskes virksomhet består av gruvedrift, utvikling og forvaltning av bolig- og næringseiendom, energi og logistikk.

Om Svalbard Adventures

Svalbard Adventures er en norskeid totalleverandør innenfor turisme i Longyearbyen, herunder bespisning, overnatting og turproduksjon. Selskapet eier og drifter Svalbard Hotell med Restaurant Polfareren, Svalbard Hotell The Vault, Svalbar og Svalbard Snøscooterutleie med salg og verksted for snøscootere.

Om Hurtigruten Svalbard

Hurtigruten Svalbard AS er Svalbards eldste og største reiselivsbedrift og turoperatør, med forretningskontor i Longyearbyen. Selskapet er heleid av Hurtigruten Group AS. Hurtigruten Svalbard AS drifter Radisson Blu Polar Hotel, Funken Lodge samt Coal Miners’ Cabins. Innenfor selskapsstrukturen inngår også outdoor-butikken Longyear78 og Ing. G. Paulsen (IGP), som er en handelsbedrift med salg og service av snøscootere, båt og tilhørende utstyr.

For ytterligere kommentarer, kontakt:

Jan Morten Ertsaas, Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS – mob. 909 13 585

John-Einar Lockert, Svalbard Adventures AS – mob. 911 59 242

Per Brochmann, Hurtigruten Svalbard AS – mob. 481 88 929


Foto: Polina Bublik