Tilbake til nyheter
Til toppen

Bygger verdens nordligste folkehøgskole på Svalbard

For tre år siden åpnet Svalbard folkehøgskole i midlertidige lokaler. Nå skal hjørnesteinsbedriften Store Norske bygge ny campus som skal stå klar i 2023, i samarbeid med Hæhre Arctic AS.

– Dette er en gledelig dag for hele Longyearbyen. I en tid hvor det er stor usikkerhet om lokale arbeidsplasser, er det motiverende å gå i gang med et fremtidsrettet prosjekt. Svalbard folkehøgskole gir unge mennesker muligheten til å bli kjent med et helt unikt sted, og vi ser frem til et langsiktig samarbeid med folkehøgskolen, sier Jan Morten Ertsaas, administrerende direktør i Store Norske.

Svalbard folkehøgskole eies av Norges KFUK-KFUM sammen med Longyearbyen lokalstyre, og åpnet i midlertidige lokaler høsten 2019. Skolen har inngått en langsiktig leieavtale med Store Norske, som skal bygge, eie og drifte folkehøgskolens nye campus på Sjøskrenten i Longyearbyen. Campusen bygges ved et eksisterende internatbygg som Store Norske samtidig kjøper fra Norges arktiske studentsamskipnad.

– Vi er stolte over hva vi har fått til i midlertidige lokaler siden oppstarten i 2019. Det er likevel ikke til å stikke under stol at det har vært krevende forhold å arbeide under, og vi ser frem til å være i eget hus og å ha alt under samme tak, slik det er på andre folkehøgskoler, sier Espen Klungseth Rotevatn, rektor ved Svalbard folkehøgskole.

Å samarbeide med en aktør som har vært tilstede på Svalbard i over 100 år, er også noe folkehøgskolen setter stor pris på:

– Vi er ydmyke og glade for å kunne samarbeide med et Store Norske som er på full fart inn i en spennende omstilling. Store Norske har «levert» Svalbardpolitikk i 100 år – nå håper vi at folkehøgskolen kan være med på å sikre norsk tilstedeværelse på Svalbard de neste 100 årene, avslutter Rotevatn.

Den nye folkehøgskolen blir et moderne, bærekraftig og spennende bygg med plass til 125 elever. Prosjektet har en sterk miljøprofil.

– Vi gjør mange spennende grep i byggingen av den nye folkehøgskolen. Vi jobber med massivtre og passivhuskomponenter, og vil blant annet installere solcellepark på taket. Prosjektet inneholder også elementer av gjenbruk, og vi tar i bruk både storkjøkken og materialer til innredning av rommene fra det nedlagte gruvesamfunnet Svea, sier Rune Uhrenholdt Jacobsen, prosjektleder i Store Norske.

Store Norske har vært en hjørnesteinsbedrift på Svalbard i over hundre år. Selskapet eier og drifter både næringseiendom og boliger i Longyearbyen. Store Norske er byggherre og har inngått avtale med Hæhre Arctic AS om byggingen av den nye folkehøgskolen. Bygget er beregnet til å være innflyttingsklart i februar 2023.

Hæhre Arctic er ydmyk over å ha fått oppgaven med å bygge det nye folkehøgskolebygget. Etter å ha bearbeidet prosjektet gjennom samspill med brukerne, byggherren og rådgivergruppen i to måneder, gleder vi oss veldig til å komme i gang på byggeplassen over nyttår. Grunnet de strenge vinterforholdene og den utfordrende logistikken må prosjektene på Svalbard planlegges ekstra grundig, og sammen med våre gode leverandører og underentreprenører har vi nå et godt utgangpunkt for byggefasen, sier Martin Nerhus Øen, prosjektleder i Hæhre Arctic.

Illustrasjon: Link Arkitektur AS