Tilbake til nyheter
Til toppen

Store Norske inngår avtale om fornybarsamarbeid i Arktis

Store Norske har inngått samarbeidsavtale med Kverneland Energi AS om felles utvikling av fornybare energiløsninger i Arktis. Samarbeidet starter med energiomstilling av Isfjord Radio, hvor det først skal gjennomføres høring av konsekvensutredningen for den nye energiplanen.

– Avtalen med Kverneland gir Store Norske den teknologipartneren vi trenger for å komme i gang med kommersielle prosjekter for energiomstilling. På Isfjord Radio får vi testet og verifisert effektene av fornybare energiløsninger i Arktis. Sammen med Kverneland er vår ambisjon å ta fatt på de over 1500 andre dieselbaserte energisystemer for isolerte samfunn i Arktis, sier Guttorm Nygård, leder for energisatsingen i Store Norske.

Signering av avtalen måtte skje digitalt.
Signering av avtalen måtte skje digitalt. Jan Morten Ertsaas, adm. dir. Store Norske, Guttorm Nygård, daglig leder Store Norske Energi og Sjur Narten Christiansen og Aksel Kverneland, Kverneland Energi.

Isfjord Radio er en radiostasjon fra 1933 som i dag er en reiselivsdestinasjon med viktige tekniske funksjoner. Store Norske eier Isfjord Radio og jobber nå med å omstille anlegget til fornybar energi.

I første fase av overgangen til fornybar energi av Isfjord Radio har Kverneland Energi hatt ansvaret for batteribank, solceller og styringssystem, mens Assemblin har bygget opp det termiske lageret. Nå utvider Store Norske samarbeidet med Kverneland fremover.

- Vårt mål er å utvikle teknologi som skaper bærekraft. Vi er derfor svært glade for at Store Norske valgte oss til denne spennende oppgaven, sier daglig leder Aksel Kverneland i Kverneland Energi.

Den første fasen er forventet å spare 75 000 liter med diesel i året på Isfjord Radio. Det er en reduksjon på 40 prosent av det totale dieselforbruket.

– Målet er å komme frem til en hundre prosent fornybar løsning på Isfjord Radio. I neste fase er planen å sette opp sol på tak og fasader, men det forutsetter en godkjent konsekvensutredning av Sysselmesteren. Hvis dette går gjennom, kan solcellene settes opp i 2022. Det gjøres også en utredning av en vindturbin, og her snakker vi oppstart tidligst i 2023, sier Nygård.

Sysselmesteren på Svalbard sendte denne uken ut høring av konsekvensutredning for etablering av ny energiforsyning på Isfjord Radio. Frist for å komme med innspill til høringen er 28. januar 2022. Les mer om høringen her.

Store Norske og Kverneland samarbeider også om et annet solcelle-prosjekt sammen med KSAT på Platåfjellet. I første omgang settes det opp rundt 25 solcellepaneler i litt forskjellige himmelretninger, og prosjektet gir grunnlag for å vurdere en større solcelle-utbygging.

Foto: Guttorm Nygård, Store Norske