Tilbake til nyheter
Til toppen

40 millioner til Gruve 7 i statsbudsjettet

I forslaget til statsbudsjett foreslår regjeringen 40 millioner kroner til Store Norske for å dekke det anslåtte driftsunderskuddet i Gruve 7 i 2021. Det jobbes nå for å kunne starte opp produksjonen igjen i oktober.

– Det er gledelige nyheter at det foreslås en ekstrabevilgning i statsbudsjettet. Den finansielle situasjonen for Gruve 7 er påvirket av både koronapandemien og vanninntrengingen i gruven i sommer. Vanninntrengingen har medført en lang produksjonsstans og betydelige ekstrakostnader, sier Jan Morten Ertsaas, administrerende direktør i Store Norske.

I pressemeldingen fra Nærings- og fiskeridepartementet uttaler næringsminister Iselin Nybø (V) følgende:

– Den økonomiske situasjonen for Gruve 7 er krevjande som følgje av koronapandemien og vassinntrenging i gruva i sommar. Ved å løyve pengar til Gruve 7 bidrar regjeringa til at energiverket i Longyearbyen framleis vil ha tilgang på stabil kolforsyning.

Etter sommerens vanninntrenging i Gruve 7 har både ansatte og samarbeidspartnere jobbet på spreng for å tømme gruva for vann, slik at produksjonen kan starte opp igjen så snart som mulig.

– Vi jobber fortsatt for å få til oppstart i oktober. Akkurat nå venter vi på de siste delene, som kommer fra forskjellige steder i Europa og blir designet og satt sammen til våre behov av et firma på Gjøvik, før det sendes til Svalbard og monteres her, sier Per Nilssen, sjef for Gruve 7.

Det er ennå vann igjen i gruva, men det er nå så lite at det er mulig å komme seg gjennom hele gruva.

– Akkurat nå er permafrosten en utfordring. Vi gjør derfor flere ting for å tine isen, deriblant vifteovner, salt og skrape den bort med maskiner. Det er viktig for oss å få vekk isen for å drifte effektivt og for å sikre våre ansatte, sier Nilssen.

Gruve 7 produserer kull som brukes til Longyear Energiverk, som forsyner Longyearbyen med strøm. Per nå har Store Norske kull på lager til godt over nyttår. Med en snarlig oppstart av produksjonen vil stabiliteten fremover også være sikret.