Tilbake til nyheter
Til toppen

Driftsproblemer ved hybridanlegget på Isfjord Radio

På grunn av en feil på en trafostasjon er det for øyeblikket ikke mulig å produsere energi fra den nye solcelleparken på Isfjord Radio. Solcellene som er installert på taket, produserer imidlertid som normalt.

-Det er beklagelig at dette skjer. Samtidig viser det hvor komplekst det er å gjennomføre en energiomstilling fra fossilt til fornybar hybrid på en isolert off-grid-lokasjon i Arktis. Isfjord Radio er et viktig pilotprosjekt for å høste erfaringer, og vi vil ta med oss lærdommen videre, sier Heidi Theresa Ose, daglig leder i Store Norske Energi.

Isfjord Radio ble bygget som en radiostasjon i 1933, og de siste årene har det blitt iverksatt en omfattende energiomstilling fra fossilt til fornybar energi. I år har det blitt etablert solcelleanlegg på taket og på bakken. Den bakkemonterte solcelleparken, som på 78° nord kan skryte av å være verdens nordligste, vil sammen med energilagrene totalt sett bidra til at CO2-utslippene på Isfjord Radio reduseres med 70 prosent.

-Da vi skulle sette i gang solcelleparken, opplevde inverteren feil på nettspenningen. Etter feilsøking og testing er problemet lokalisert til en trafostasjon. Konsekvensen av dette er at solcelleparken ikke kan levere solenergi inn i systemet før den nye transformatoren er på plass. På grunn av vinterstenging av Isfjord Radio kan dette tidligst skje i mars neste år, sier Ose.

Isfjord Radio er godt i gang med energiomstillingen, og installasjonen av en batteribank og et termisk lager har redusert dieselforbruket betydelig. De nye solcellene som er installert på taket, produserer også som normalt.