Tilbake til nyheter
Til toppen

Endelig kan Taubanesentralen åpnes for publikum

Når man kommer til Longyearbyen, er taubaneanlegget noe av det første man møter. Landskapet i Longyeardalen og Adventdalen preges av de lange linjene og de særegne byggene tilknyttet taubanen. Av disse byggene er Taubanesentralen i en særstilling. Dette ikoniske bygget ble tatt i bruk i 1957, og ble bygd over den gamle taubanesentralen, som sto på samme sted. Sentralen er et synlig og karakteristisk landemerke fra overalt i Longyearbyen og var i drift frem til 1987, da lastebiler tok over frakten av kullet ut til Hotellneset. I 2003 ble taubaneanlegget vedtaksfredet av Riksantikvaren.

Siden den gang har Taubanesentralen kun sporadisk vært i bruk i forbindelse med enkeltarrangementer. I flere år har Store Norske jobbet med muligheten for å kunne åpne og vise fram bygget på permanent basis. For å kunne få til dette, må det gjennomføres flere vedlikeholds- og sikringstiltak, og disse må behandles av Longyearbyen lokalstyre og godkjennes av Riksantikvaren. I tillegg må det inngås en leieavtale med eier, staten v/Nærings- og fiskeridepartementet. Tiltakene må også finansieres, både med støtte fra offentlige midler og med egenkapital fra Store Norske.

- Det er veldig tilfredsstillende å konstatere at alle nødvendige brikker for å kunne ta Taubanesentralen i bruk, endelig er på plass, sier avtroppende leder for eiendom i Store Norske, Sveinung Lystrup Thesen. Taubanesentralen vil bli et flott tilskudd til opplevelsene i Longyearbyen. Det vil være interessant for fastboende og lokale arrangementer, og for reiselivet betyr det en nær, helårig, væruavhengig og miljøvennlig opplevelse for turistene, som vi vet at er fascinert av og interessert i Svalbards gruvehistorie, sier Lystrup Thesen.

- Store Norske har fått støtte fra Svalbards miljøvernfond på 600 000 kroner og fra Riksantikvaren på 660 000 kr for nødvendige tiltak, som etablering av brannvarslingssystem og ny rømningsvei. Denne støtten er avgjørende for at vi kan få Taubanesentralen i sikkerhetsmessig stand, slik at den kan åpnes for publikum sier Christoffer Snaprud Christensen, prosjektleder i Store Norske.

Omvisningene vil skje gjennom datterselskapet Store Norske Gruve 3 AS, som i flere år på en svært vellykket måte har drevet Gruve 3 som besøksgruve og opplevelsesarena. Overskuddet fra virksomheten skal brukes til å vedlikeholde og videreutvikle Taubanesentralen.

- Vi ser fram til å kunne starte guiding og historiefortelling i Taubanesentralen. Vi har dyktige ansatte i Gruve 3 som gleder seg til å gi tilreisende og fastboende en flott opplevelse i dette fascinerende bygget med den intrikate mekanikken innvendig, sier daglig leder i Store Norske Gruve 3 AS, Håvar Fjerdingøy. Taubanesentralen var selve hjertet som forbandt gruveanleggene, og er også et naturlig utgangspunkt for å fortelle om hele den historiske gruvedrifta. Målet er å komme i gang i vinter og ha full drift fra våren 2024, sier Fjerdingøy.

- Å kunne legge til rette for næringslivet og lokalsamfunnet ved å forvalte, utvikle og tilgjengeliggjøre eiendom er en viktig del av Store Norskes strategi, sier administrerende direktør i Store Norske, Rune Midgaard. Det er et viktig poeng for oss at dette kan skje på en bærekraftig måte som bidrar til et lavere miljøfotavtrykk, og vi setter også pris på å kunne formidle Longyearbyens og Store Norskes historie, sier Midgaard.